Upravljanje i kontrola sigurnosnog sistema pametnih brava

Razvojem privrede ubrzava se proces urbanizacije, a ukupan broj rasklopnih stanica, rasklopnih centara i distributivnih stanica u distributivnoj mreži povećavao se iz godine u godinu. I kvalitet i kvantitet se brzo povećavaju. Konstrukcija i upravljanje urbanim distributivnim mrežama igraju sve važniju ulogu u jakoj koordinatnoj mreži.

Trenutno, oprema u zatvorenom prostoru kao što su sobe za distribuciju električne energije, razvodne sobe i spoljašnja oprema kao što su prstenasti ormani, transformatori u obliku kutije i razvodne kutije kablova u distributivnim mrežama su zaključani mehaničkim katancima ili mehaničkim ključevima za sigurnosnu zaštitu i kako bi se zaštitili od krađe. Međutim, efekat nije idealan, jer su problemi upravljanja bezbednošću doneli brave koje nisu u najbolje sređenom stanju.

U isto vreme, trafostanica se postepeno menjala od konvencionalne do inteligentne, od ljudske do bespilotne. U osnovi, realizovana je sveobuhvatna percepcija važnih karika cele stanice i centralizovano je praćenje pozadine. Dobra rešenja, bezbednosne nezgode s vremena na vreme nastaju usled neovlašćene promene radnog mesta ili proširenja obima posla.

Na osnovu istraživanja profesora Song Wei, sa Univerziteta Tsinghua, u Kini, predlaže se upravljanje i kontrola sigurnosnog sistema pametnih brava kako bi se rešio problem mehaničkog zaključavanja.

Pametna brava ima karakteristike visoke sigurnosti i ugodan rad, koji može znatno poboljšati sigurnost distributivne opreme, jednostavnost personalnih operacija i poboljšati rad i održavanje. Ima visoku efikasnost primene i može beležiti podatke na osnovu analize rada, održavanja opreme kao i analize putanje osoblja zahvaljujući pametnom radu brave i na taj način pomaže u izgradnji električne mreže.

U sledećoj tabeli se mogu videti razlike između tradicionalne mehaničke brave i pametne brave.

Predmet za poređenjeTradicionalna mehanička bravaPametna brava
Metoda upravljanja ključemRučno upravljanjeCentralizovano ili decentralizovano upravljanje
Način korišćenja ključaIzvaditi ga iz kutije i
vratiti istog dana
Objekat, frekvencija i vremenski period hijerarhijski upravljani autorizacijom
Režim otključavanjaJedan na jedanAutorizacija jedan prema više
za otključavanje
Zapis otključavanjaVeštački papirni zapisiAutomatsko snimanje u
pozadini
Privremena hitna situacija otključavanjaObratiti se upravi kancelarije i ponovo zatražiti ključPrijaviti se za novu
autorizaciju onlajn
Operacija izgubljenog ključaMehaničko oštećenjePonovo ovlastiti novi ključ za otključavanje
Rizik propuštanja ključaFunkcija otključavanja je i dalje validnaUkloniti ovlašćenje, funkcija zaključavanja je nevažeća
Upravaljanje pozadinom sistemaNeObezbeđuje izveštaje o podacima, statističke podatke i statističke analize

Tehnologija

Bežična komunikaciona tehnologija koja nosi energiju – Bežična kooperativna komunikacija je nova vrsta bežične komunikacije. Za razliku od tradicionalne bežične komunikacije, koja samo prenosi informacije, bežična komunikacija koja nosi energiju može da prenosi energetske signale bežičnim uređajima dok prenosi tradicionalne informacije. Nakon što je bežični uređaj sposoban da primi kolo, nakon niza konverzija, bežična energija se može uskladištiti u bateriji samog bežičnog uređaja. Zarobljena energija će se koristiti za potrošnju energije normalnog informacionog interakcijskog kola bežičnog uređaja i kola za hvatanje energije. Korišćenjem bežične komunikacione tehnologije koja prenosi energiju, cena žica i kablova se može smanjiti, a mogu se i izbeći problemi promene baterije za bežične uređaje.

Strategija kontrole procesa pristupa – Uvođenjem kontrolnih politika na sistem za upravljanje i kontrolu bezbednosti pametne brave i opreme, pristup i kontrola autoriteta je realizovana, čime se poboljšava rad sistema bezbednosti, bezbednost kontrole opreme kao i bezbednost prenosa informacija.

Autorizacija sistemske dinamičke lozinke – Sistem za sigurnosno upravljanje i kontrolu pametne brave koristi operativne zahteve u kombinaciji sa heš izračunavanjem pozadinske usluge za generisanje dinamičkih lozinki za primenu autorizacije operacije da bi se postiglo sigurnije upravljanje i kontrola rada korisnika i da se reši tradicionalni problem neefikasnog nadzora.

Struktura sistema

Struktura sistema – Sistem se satoji od tri glavna dela, uključujući sistem za upravljanje sigurnošću pametne brave, ručni terminal i pametnu bravu. Kao glavna kontrolna jedinica, pametno upravljanje sigurnošću brave i kontrolni sistem implementira osnovno upravljanje podacima, geografsko pozicioniranje, upravljanje autorizacijom i statističku analizu podataka. Ručni terminal implementira mobilnu kancelariju za menadžment pametne brave, odobrava aplikacije za zaključavanje prekidača osoblja u bilo koje vreme i na bilo kojem mestu i proverava bezbednost stanja opreme u delokrugu odgovornosti i obavljanja poslova osoblja. Pametne brave uključuju katance, brave na ručkama, brave za vrata. Imaju visoku mehaničku čvrstoću i jaku otpornost na koroziju. Potpuno zapečaćeno RFID kodiranje se koristi da svaka brava ima jedinstveni kod koji će obezbediti visoku sigurnost brave.

Metod autorizacije

Aktivno ovlašćenje za otklanjanje kvarova – Kada dođe do kvara na distributivnoj mreži, menadžment sistem pametne brave omogućava aktivno ovlašćenje. Sistem za upravljanje i kontrolu pametne brave prima interval greške koji služi za analizu kvarova i analizu ormana prstenaste mreže i prostorija za razvod umešani u grešku. Sistem za upravljanje i kontrolu pametne brave šalje poruke pametnom mobilnom terminalu za kontrolu zaključavanja, uključujući i vreme važenja ovlašćenog pametnog ključa i opremu. Osoblje za održavanje i popravku koristi pametnu bravu za kontrolu mobilnog terminala kako bi mogli da obave otključavanje i da završe prikupljanje kako bi zatvorili bravu. Mobilni terminal za kontrolu pametne brave beleži, otprema zapise otključavanja i zaključavanja u sistem za upravljanje i kontrolu pametnog zaključavanja.

Način autorizacije dnevne inspekcije rada – U metodi autorizacije dnevne inspekcije rada primenjuje se terminal za kontrolu pametne brave za autorizaciju pametnog ključa preko ručnog terminala za kontrolu pametne brave. Relevantno osoblje sistema kontrole upravljanja sigurnošću pametne brave pregleda i odobrava podnetu prijavu preko ručnog terminala za kontrolu pametne brave. Ako je odobrenje prošlo, pametna brava će biti obaveštena. Ako odobrenje ne prođe, pametnoj bravi će biti dostavljena informacija zašto je ručni terminal otkazao.

Leave a Reply