Razlike između Bluetooth i WiFi Pametnih brava

Bluetooth brave i Wi-Fi brave su dva najzastupljenija tipa pametnih brava koje koriste različite bežične tehnologije za povezivanje, pristup i kontrolu. Navodimo glavne razlike između ove dve vrste i zašto se Bluetooth brave smatraju boljim u određenim situacijama:

1. Povezivanje: Bluetooth brave uspostavljaju direktnu vezu između brave i pametnog telefona u blizini ili uređaja koristeći Bluetooth tehnologiju. Wi-Fi brave, s druge strane, povezuju se na lokalnu mrežu i mogu se pristupiti daljinski preko interneta. Kako je Bluetooth bravama potrebna komunikacija sa uređajem u blizini to smanjuje rizik od hakovanja.

2. Domet: Bluetooth brave obično imaju ograničen domet, obično do 30 metara. Wi-Fi brave se mogu povezati na veće udaljenosti, pod uslovom da se nalaze unutar dometa lokalne Wi-Fi mreže. Bluetooth brave mogu takođe imati i Wi-Fi funkciju ukoliko im se doda Gateway, na taj način one se povezuju Bluetooth mrežom na Gateway dok dalje Gateway pravi most sa Wi-Fi uređajem. Na ovaj način Bluetooth brava i dalje ostaje nezavisna od Wi-Fi mreže i bezbedna je od neovlašćenog pristupa jer je i dalje potrebna Bluetooth komunikacija kako bi joj se omogućio pristup.

3. Potrošnja energije: Bluetooth brave su poznate po niskoj potrošnji energije. Mogu raditi na baterijsko napajanje duže vreme. Wi-Fi brave obično troše više energije i zahtevaju stalnu vezu sa izvorom napajanja.

4. Daljinski pristup: Wi-Fi brave pružaju mogućnost daljinskog pristupa, omogućavajući vam da kontrolišete bravu i pratite je sa bilo kog mesta putem aplikacije na pametnom telefonu ili veb interfejsa. Bluetooth brave, se mogu daljinski kontrolisati uz dodatni uređaj ili most.

5. Sigurnost: I Bluetooth brave i Wi-Fi brave mogu pružiti siguran pristup i kontrolu. Međutim, Bluetooth brave se smatraju sigurnijim u pogledu autentifikacije zasnovane na blizini. Da biste koristili Bluetooth bravu, morate biti fizički blizu brave ili imati Gateway u njenoj blizini, obično unutar dometa Bluetooth-a. Ovaj faktor blizine dodaje dodatni nivo sigurnosti, otežavajući neovlašćenim korisnicima da daljinski pristupe.

6. Jednostavnost upotrebe: Bluetooth brave su lakše za postavljanje i korišćenje jer se oslanjaju na direktnu vezu između brave i pametnog telefona. Obično imaju jednostavnije postupke instalacije i ne zahtevaju složene mrežne konfiguracije. Wi-Fi brave mogu biti složenije za postavljanje i mogu zahtevati poznavanje mrežnih postavki i podešavanja rutera. Takođe kod Bluetooth brava ne može doći do pada mreže ili gubljenja Wi-Fi signala gde Wi-Fi brave postaju neupotrebljive.

Prilikom izbora između Bluetooth brava i Wi-Fi brava, razmotrite svoje specifične zahteve. Bluetooth brave se često preferiraju zbog svoje jednostavnosti, niske potrošnje, takođe iz razloga što se jednostavno mogu unaprediti da imaju Wi-Fi funkciju a opet da ne zavise od Wi-Fi mreže.

Leave a Reply