Pametni parking: Navigacija bez stresa

Pametni parking sistemi predstavljaju revolucionarnu inovaciju u oblasti upravljanja parkiranjem. Ovi sistemi koriste različite tehnologije kako bi olakšali proces pronalaženja i rezervacije parking mesta. Tehnologije transformišu svet oko nas, uključujući sektore koji već imaju jasne i dobro uspostavljene procedure. Javne usluge parkiranja možda deluju dovoljno jednostavno, ali detaljnije posmatranje otkriva mnoge izazove kako za vozače, tako i za operatore parkinga – od teškoća pronalaženja dostupnog parking mesta na popularnoj lokaciji do problema vezanih za praktične i sigurne načine plaćanja. Internet stvari ima ogroman potencijal da reši ove probleme.

Izvor: Canva

Šta je pametno parkiranje?

Pametno parkiranje se može opisati kao sistem koji koristi Internet stvari (IoT) i oslanja se na senzore i/ili kamere kako bi prikupio podatke o dostupnosti parking mesta na određenoj lokaciji. Za interakciju s ovakvim sistemom, vozaču je potrebna odgovarajuća mobilna aplikacija (ponekad i veb verzija). U pravilu, ove aplikacije omogućavaju korisnicima da unapred rezervišu parking mesto, izvrše plaćanje usluge parkiranja i čak koriste pametnu bravu za dodatnu sigurnost.

Kako funkcioniše pametno parkiranje?

Osnovni deo pametne tehnologije parkiranja čine pametni detektori (senzori). Svaki senzor može biti povezan s jednim ili više parking mesta istovremeno, slanjem podataka o zauzetosti parking mesta do serverskog oblaka.

Vozači mogu proveriti dostupnost parking mesta putem odgovarajuće aplikacije koja često prikazuje slobodna mesta na interaktivnoj mapi pametnog parkiranja. Ovo omogućava korisnicima da vide da li ima slobodnih mesta trenutno ili će ih biti u odabranom vremenskom periodu. Vozač može pronaći odgovarajući parking i unapred rezervisati mesto, a informacije o rezervaciji biće dostupne drugim korisnicima aplikacije.

Kako bi se olakšalo vozačima, informacije o popunjenosti parking prostora mogu se prikazivati na dinamičkim pametnim znakovima za parkiranje. Ovo znači da čak i vozači koji nemaju aplikaciju mogu momentalno saznati da li ima dostupnih mesta na ulazu. Ako nema slobodnih mesta, vozači mogu pronaći drugi parking i izbeći doprinos gužvi oko već popunjenog područja.

Koji tipovi parking sistema postoje?

 • Rešenje za pametno parkiranje koje koristi senzore ugrađene u tlo. Senzori u tlu nisu najnovija inovacija; zapravo, koriste se već nekoliko decenija s malo promena. Koriste radar za detekciju kada automobil zauzima parking mesto.
 • Brojački sistem. Ova rešenja obično se oslanjaju na pokretne rampe. Broje vozila koja ulaze i izlaze. Ovaj tip sistema je popularan izbor za zatvorene garaže. Iako su široko usvojena, imaju nedostatke ako ih ne prate dodatni senzori. Ne mogu prikazivati pametne mape parkiranja s dostupnim mestima.
 • Sistemi bazirani na kamerama ili sistemi obogaćeni senzorima za parkiranje iznad. Pametni detektori ovog tipa mogu nadgledati parking prostor odozgo, pokrivajući više od jednog parking mesta istovremeno.

Koje su prednosti pametnog parkiranja?

Prednosti pametnog parkiranja su sledeće:

 • Manje stresa za vozače. Pokušaj pronalaženja slobodnog parking mesta može postati izazov i izvor frustracije. Međutim, pametni detektori i kamere postavljene na parkingu, povezane sa serverskim oblakom, mogu rešiti taj problem. Ako odmah vidite da su sva mesta zauzeta, možete potražiti drugu oblast za parkiranje.
 • Ušteda goriva i vremena. Aplikacije pružaju vlasnicima automobila jasno razumevanje gde mogu pronaći parking mesto i mogućnost da ga unapred rezervišu. Ovo znači manje utrošenog vremena i goriva vozeći se okolo u potrazi za parking mestom.
 • Informisane odluke o upravljanju parkiranjem. Mogućnost daljinskog praćenja situacije na parkingu takođe je korisna za operatore, koji mogu izgraditi efikasnije poslovne strategije i donositi bolje odluke o tome da li zatvoriti garažu ili otvoriti novu u određenoj zoni. To znači da gradski organi i preduzeća mogu napraviti pametnije investicije u organizaciju parkirališta i optimizovati raspodelu budžeta.
 • Veći prihodi za operatere parkinga. Analiza podataka u realnom vremenu može se koristiti ne samo za bolje planiranje i poboljšanje usluga, već i za uvođenje dinamičkog cenovnika. U ovom slučaju, cene se mogu menjati u zavisnosti od aktuelne potražnje, što će pomoći maksimizaciji profita.
 • Manji ugljenični otisak. Pružanje relevantnih informacija vozačima o dostupnosti parking mesta smanjiće broj automobila koji kruže oko garaže, čime se smanjuju bespotrebne emisije ugljenika.
 • Smanjenje saobraćajnih gužvi. Ova korist je tesno povezana s prethodnom. Kada vozači jasno znaju gde mogu ostaviti svoja vozila, ne moraju čekati u redovima da izađu iz garaže nakon neuspešnog pokušaja pronalaženja parking mesta.
 • Lako plaćanje. Pametni sistem za parkiranje takođe može prihvatiti plaćanja putem mobilne aplikacije. Transakcija je jednostavna i brza, poboljšavajući iskustvo vozača.
 • Veća bezbednost i sigurnost. Pametni sistem za parkiranje obogaćen kamerama pomaže operatorima da prate šta se dešava na parkingu. Moguće je znati ko dolazi, identifikujući registracionu tablicu, i kada dolaze i odlaze.

Kako pametno parkiranje može doprineti povećanju efikasnosti gradskog saobraćaja?

Jedan od ključnih benefita je smanjenje vremena potrebnog vozačima da pronađu slobodno parking mesto. Aplikacije koje omogućavaju rezervaciju unapred i pružaju informacije o dostupnosti parkinga putem pametnih mapa značajno smanjuju neefikasnost uzrokovanu bespotrebnim krugovima u potrazi za mestom za parkiranje. Ovo ne samo da dovodi do manje stresa za vozače, već i do smanjenja saobraćajnih zastoja i poboljšanja ukupnog protoka vozila.

Pored toga, pametno parkiranje omogućava bolje upravljanje gradskim resursima. Uz pomoć analize podataka, gradski operatori mogu donositi informisane odluke o potrebi za otvaranjem novih parking prostora ili zatvaranjem postojećih, prilagođavajući se promenama u potražnji. Ovo omogućava gradovima da efikasnije koriste svoje prostorne resurse i bolje planiraju urbani saobraćajni ekosistem.

Leave a Reply