Pametne brave, rešenje za stare i slabo pokretne osobe

Starije osobe obično se uzdržavaju od korišćenja novih tehnologija, pošto im se čini da se bolje snalaze u poznatim okolnostima. Korišćenje pametnih brava, međutim, upravo u njihovim stanovima ima toliko prednosti da će brzo uvideti kako sa jednim ovakvim uređajem svakodnevica postaje opuštenija, prijatnija, zabavnija.
Pametne brave idealne su i za osobe svih uzrasta koje imaju probleme sa kretanjem, vidom, sluhom, pamćenjem. One olakšavaju život čitavim porodicama, i drugima koji su uključeni u pružanje redovne ili povremene pomoći i nege.
Uobičajeno objašnjenje rada pametnih brava je da one omogućavaju otključavanje vrata bez ključa, i zaista je tako. Vrata možete otključati ili zaključati na daljinu, uz pomoć mobilnog telefona, slično korišćenju daljinskog TV upravljača. Ako vam je tako zgodnije, bravu možete otvoriti uz pomoć prislanjanja prsta na određeno mesto, odnosno skeniranjem otiska prsta. Ili možete koristiti ukucavanje šifre koju samo vi znate. Vrata može otključati i druga osoba, na način na koji vi želite da to uradi.
Evo i nekoliko primera, da bi sve bilo još jasnije.
Čika Milan živi sam, boluje od artritisa i ima problem da koristi ključ. Počinje i da se boji da će ključ izgubiti, ali i da će stan zaboraviti da zaključa kad pođe do samoposluge. Uz pomoć mobilnog telefona, na koji mu je ljubazni prodavac brava instalirao aplikaciju, sada jednostavno, jednim dodirom, otključava i zaključava bravu. Ne mora da pravi, kao nekad, kopije ključa i ostavlja ih familiji i komšiji sa sprata, brinući gde će ti ključevi završiti. Umesto toga, smislio je par šifara za otvaranje brave, i dogovorio se ko i kad može da ih koristi. I što je najbolje, na telefonu ima alarm koji ga obaveštava čim neko pokuša da uđe u stan.
Marija se teško kreće, uz pomoć kolica. Priroda njene bolesti je takva da ne može sama da otključa bravu. U stanu živi sa suprugom i dvoje dece i uvek mora da sačeka da neko drugi otključa vrata od stana. Marija je posebno zabrinuta što bi, ukoliko se dogode neke nepredviđene okolnosti kakve su požar ili zemljotres, bila potpuno bespomoćna. Ona ne bi mogla da otvori vrata čak ni medicinskoj ekipi. Do nedavno je imala dva izbora – da, kad je sama, bude sve vreme zaključana, ili otključana. Sa pametnom bravom problem je trajno rešen, pošto Marija sada pritiskom na taster na svom mobilnom telefonu otključava i zaključava stan.
Kod starog gospodina Ivana demencija je počela da napreduje, što predstavlja veliki problem njegovim najbližima. Sin i snaha rade od devet do pet, pa je Ivan uglavnom sam. U određeno vreme u posetu mu dolazi gerontodomaćica, čija je obaveza da sa njim prošeta, a malo kasnije i fizioterapeut. Pošto se dešavalo da Ivan izađe iz kuće sam i izgubi orijentaciju, ili ne može da pronađe ključ i otključa vrata posetiocima, pametna brava se pokazala kao neophodna. Gerontodomaćica i fizioterapeut su dobili svoje šifre. One važe samo u tačno određeno vreme, i ukucavanjem šifre na samoj bravi, svako od njih otključava stan. Kod sina na mobilnom telefonu se u istom trenutku kad se brava otključa ili zaključa prikazuje informacija ko je to uradio. Ukoliko čika Ivan izađe sam, sin i to odmah vidi, a kad poznanik iznenada poželi da ga poseti, Ivanov sin za tu priliku odmah formira širu za otključavanje, i prosleđuje mu je.
Sa starenjem, sasvim izvesno, dolazi do opadanja fizičkih i mentalnih funkcija. Paralelno sa tim rastu zabrinutost i neizvesnost. Slično se događa i sa osobama koje zbog bolesti imaju ograničenja. Strah od prevara, krađa, usamljenosti, raste kod onih koji osećaju da nemaju dovoljno snage da neke situacije savladaju.
Ali tamo gde se javljaju nedostaci, nauka i tehnologija nude rešenja. Ona su napravljena da budu jednostavna, i da pomognu. Funkcionisanje pametnih brava je tako dobro prilagođeno korisniku da, čim ih upozna, one postaju pouzdan saveznik, izvor opuštenosti i spokoja.

Leave a Reply