Da li je pametna brava pravi izbor za Vas?


Bilo da se nalazite dvadeset koraka dalje ili dvadeset dana duboko u svom putovanju širom sveta, svi smo doživeli tu poznatu senzaciju anksioznosti i neočekivanog adrenalinskog udara. Nešto nije u redu, ali šta tačno? Da li sam isključio gas? Jesam li ostavio peglu uključenu? Ne – jesam li zaključao vrata?

Pretražujete nedavne uspomene u potrazi za slikom, zvukom ili osećajem okretanja ključa neposredno pre nego što ste izašli, ali nikada nije tu. Umesto toga, imate zamagljen prikaz frenetičnog tapkanja po džepovima i traganja za telefonom ili novčanikom pre nego što ste kročili izvan vrata. U najboljem slučaju, možete naglo stati i vratiti se kako biste proverili vrata. U najgorem slučaju, morate razmišljati pozitivno i nadati se da su vrata zaista zaključana. Srećom, razvojem pametnih brava, možete učiniti da ta anksioznost postane deo prošlosti. Ipak, prednosti sistema pametnih brava nisu samo u tome.

Pametna brava - pravi izbor za Vas
Izvor: Pixabay

Šta je pametna brava?


Pametna brava predstavlja inovaciju u domaćoj bezbednosti i, zajedno sa uređajima poput Amazonove Alexe i Google Home, predstavlja korak napred ka stvaranju pametnih domova budućnosti. Ukratko, to je elektronska brava koja se može daljinski zaključavati ili otključavati putem pametnog telefona. Eliminišući potrebu za fizičkim ključevima koji se lako gube ili zaboravljaju, pametne brave obezbeđuju vaš dom digitalnim kriptografskim kodom. Ova tehnologija čak može otključati vrata kada primeti da se približavate kući, postavljajući imaginarni perimetar oko vaše imovine – funkcionalnost koja se naziva geofensing.

Na šta treba obratiti pažnju?

Dakle, Internet stvari (IoT) privukao je vašu pažnju, a pametna brava zvuči kao pravi izbor za vas, ali kako izabrati odgovarajući uređaj za vaš dom? Hajde da razmotrimo ključne faktore koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine pametne brave:

  • povezivanje – putem Wi-Fi-a ili Bluetooth-a
  • integraciju – povezanost većeg broja uređaja sa pametnim telefonom
  • alarme – da li postoji ta mogućnost ili ne
  • sa ključem ili bez ključa – da li se koristi i ključ ili nema potrebe

Donošenja odluke da se obična brava zameni pametnom bravom

Ukoliko živite u iznajmljenom stanu ili kući

Ako iznajmljujete nekretninu, može se protiviti vašem ugovoru o zakupu da zamenite bravu na svojoj imovini ili vršite druge promene u svom domu. Stoga se visoko preporučuje da pitate svog stanodavca da li možete instalirati pametnu bravu pre nego što kupite proizvod. Takođe treba imati na umu da će stanodavci zadržati pravo ulaska i mogu zatražiti lozinku ili ključ za ulazak u objekat.

Koliko se dobro vrata zatvaraju?

U mnogim starijim objektima, možete primetiti da su vrata malo neskladna i/ili se ne zatvaraju potpuno. To može predstavljati problem prilikom instalacije pametne brave, jer će zatvarač morati samostalno da se produži i povuče bez potrebe da gurate ili povlačite vrata. Da biste rešili ovaj problem, možda ćete jednostavno morati da obrusite deo vrata ili okvira, mada u nekim slučajevima može biti potrebno zameniti cela vrata.

Da li ima nečega što ometa okretni deo brave?

Interna okretna ručica na pametnim bravama obično je daleko veća od tradicionalnih brava. Ako su vrata urezana sa nagibima ili drugim dekorativnim detaljima, to može otežati ili onemogućiti instalaciju, pa proverite dimenzije pre nego što naručite.

Koje su prednosti pametnih brava?

Dodatni sloj sigurnosti koji nude ove nove brave znači da uvek znate ko ima pristup vašem domu i manje brinete o tome gde su vam ključevi. Osim toga, ako izađete iz kuće ne zaključavajući vrata, možete daljinski zaključati svoju kuću direktno sa svog telefona, bez potrebe da se vraćate da proverite.

Iz tog razloga, pametne brave uvode potpuno nov nivo praktičnosti u upravljanje vašim domom. Kodovi za pristup su odlična opcija za školsku decu i tinejdžere koji često gube ključeve. Dolaze vam prijatelji ili porodica za vikend? Jednostavno im dodelite virtuelni ključ ili im pružite šifru za ulaz. Isto važi i za osobu koja šeta vašeg psa, čistačicu i majstore.

Kako se instalira pametna brava?

Iako deluje da bi tebalo da bude komplikovano, nameštanje i instaliranje je zapravo vrlo jednostavno. Pametna brava se namešta poput svake druge, s tim da u uputstvu treba ispratiti kako da se instalira i poveže sa pametnim uređajem. Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, možete se obratiti proizvođaču pametne brave koju ste kupili.

Leave a Reply