Najčešća pitanja vezana za pametne brave

(English version below)

U ovom tekstu ćemo Vam detaljnije opisati koja su to pitanja koja se najčešće postavljaju kada su u pitanju pametne brave. Nadamo se da ćete ovde pronaći neke od odgovora na nedoumice koje ste imali.

Kako rade pametne brave?


Pametne brave koriste elektronske mehanizme za zaključavanje i otključavanje vrata, kojima se može upravljati putem pametnih telefona. Obično se povezuju putem Bluetooth-a, Wi-Fi-a ili Z-Wave-a, što omogućava daljinsko upravljanje sa kompatibilnim uređajima.

Pored povezivanja i upravljanja delimo i pametne brave u zavisnosti od načina otključavanja/zaključavanja i to na manuelne, poluautomatske i automatske.

a) Manuelne – Kod manuelnog zaključavanja aktiviranjem pametne brave ona daje impuls i vi ćete je rukom okretati kako bi se bolt uvukao u samu bravu. Takav primer je pametni cilindar gde nakon kucanja šifre brava daje kontakt i vi je okrećete kao ključ kako biste otključali ili zaključali vrata. Mi je najbolje objašnjavamo kao da uvek imate ključ u vratima koji možete aktivirati šifrom, karticom ili aplikacijom.

b) Poluautomatske – Kod poluatomatskog zaključavanja i otključavanja podrazumevamo brave koje funkcionišu preko ručke ili kvake. To znači da kada je otključate ona daje impuls i pritiskom kvake se uvlače šipovi u vrata i ona se otključava. Zaključavanje se takođe vrši preko kvake povlačenjem kvake na gore gde izlaze svi šipovi za zaključavanje i vrata su totalno zaključana kao da ste okrenuli ključ. Takav primer pametne brave je Tanka Pametna Brava SS ili Pametna brava sa Kamerom ili Četvrtasta Brava L.

c) Automatske brava – Kod automatskog zaključavanja/otključavanja pametna brava u sebi ima motor koji nakon aktivacije sam okreće cilindar brave i tako otključava ili zaključava vrata. Primer ove brave je naša Automatik Pametna Brava.

Da li su pametne brave sigurne?

Da, pametne brave su dizajnirane sa visokim nivoom sigurnosti, često zadovoljavajući ili premašujući standarde tradicionalnih brava. Mnoge koriste enkripciju, višestruke metode autentifikacije i dodatne sigurnosne protokole za bezbedan pristup. Pored toga sve više pametnih brava imaju ugrađene dodatne opcije kao što su Tamper Alert koji obaveštava vlasnike da neko pokušava da provali, IP kamere koje obaveštavaju ko se nalazi iza vrata kao i opcije da šalju direktna upozorenja u slučaju provala.

Mogu li i dalje koristiti fizički ključ uz pametnu bravu?

Iako je cela ideja pametne brave da se rešite ključeva za sva vremena sve naše pametne brave imaju pristup tradicionalnim mehaničkim ključem za slučaj da, iako malo verovatno, elektronski sistem otkaže. Vrlo je važno da ključeve uvek držite van stana kako biste mogli da otvorite bravu u slučaju da je elektronski pristup onemogućen.

Šta se dešava ako nestane struje ili se baterija brave isprazni?

Naše pametne brave obično koriste baterije, tako da nisu pogođene nestankom struje. Kada je baterija pri kraju, većina brava daje blagovremeno upozorenje putem aplikacije, brava vam glasovno govori da je baterija pri kraju i da je promenite uz LED indikator. Ako se i desi da se baterija potpuno isprazni ukoliko je ne promenite nakon brojnih upozorenja, obično možete pristupiti bravi fizičkim ključem ili spajanjem spoljnog izvora napajanja (power bank) preko USB priključka koji svaka naša pametna brava poseduje.

Može li se pametna brava hakovati?

Naše pametne brave koriste Bluetooth tehnologiju i nisu konstantno povezane na mrežu kao WiFi ili Zigbee brave. Otključavanje vrši slanjem trenutnog signala sa mobilnog telefona u trenutku kada se daje zahtev. Pored toga za bilo kakvo slanje podataka kao što je eKljuč Sciener Solutions pametne brave koriste naprednu enkripciju i sigurne protokole komunikacije. Lozinke naših brava se kreiraju bez bilo kakve spoljne konekcije na mrežu već na osnovu algoritma koji samo brava zna, zatim redovnim ažuriranjem softvera i uključivanjem dvofaktorske autentifikacije dodatno se smanjuje rizik.

Kako se instalira pametna brava? Da li je potreban profesionalac?

Većina pametnih brava je dizajnirana za jednostavnu instalaciju međutim dosta faktora utiče kako na odabir tako i na instalaciju brave jer su svaka vrata drugačija. Profesionalna instalacija je dostupna kod nas i svakako je opcija koja se preporučuje kako biste osigurali da će vaša pametna brava raditi bez problema.

Kakav pametni telefon ili aplikaciju trebam za kontrolu pametne brave?

Sciener Solutions pametne brave imaju aplikaciju i za iOS i za Android uređaje. Ukoliko imate pametni Android telefon sa Androidom 8.0 ili iPhone sa iOS13 i više samo skinite aplikaciju Sciener Smart Lock u vašem App Store-u i registrujte se.

Mogu li upravljati bravom na daljinu?

Da, sve naše pametne brave nude i mogućnost daljinskog upravljanja. To je moguće uz pomoć Wi-Fi Gateway-a koji je most između interneta i brave. Gde god da se nalazite u svetu ako imate internet konekciju vi možete putem Gateway-a bravi slati specifične zahteve kao što su otključavanje, zaključvanje, uvid u ulaske i sl. Vi šaljete zahtev na Gateway preko interneta a Gateaway preko Bluetooth-a daje instrukciju pametnoj bravi šta da odradi. Na taj način je takođe bezbedna konekcija jer brava i dalje nije povezana na WiFi već preko Bluetooth-a od Gateway-a dobija trenutne instrukcije.

Da li će pametna brava odgovarati mojim trenutnim vratima?

Širok izbor pametnih brava koji imamo u ponudi pokriva 90% vrata na našem tržištu. Od svakog kupca zahtevamo da nam pošalje slike postojećih vrata i mi predlažemo koje rešenje će se najbolje i najefikasnije uklopiti. Tu je takođe i naše Uputstvo za merenje pomoću kog možemo vrlo lako odrediti koja brava odgovara vašim vratima.

Koliko traju baterije i kako ih zameniti?

Trajanje baterije zavisi od tipa same brave i korišćenja, obično traje između 6 i 12 meseci. Zamena baterije je jednostavna, jer se obično koriste baterije poput AA ili AAA koje su lako dostupne i zamenljive.

Da li su pametne brave kompatibilne sa drugim pametnim kućnim sistemima?

Mnoge pametne brave se integrišu sa pametnim kućnim sistemima kao što su Alexa i Google Home. Naše brave imaju mogućnost povezivanja sa Alex-om i Google Home sistemima s’tim što Alexa nije još uvek podržana u našoj zemlji.

Koliko korisnika može istovremeno pristupiti bravi?

Broj korisnika varira po modelu brave, ali mnoge podržavaju više pristupnih kodova i omogućavaju dodavanje ili uklanjanje korisnika putem aplikacije. Neki modeli podržavaju neograničen broj korisnika, dok drugi imaju specifična ograničenja u zavisnosti za šta su namenjene. Na primer naš Pametni Kontrolor Pristupa može imati nasnimljeno istovremeno do 2000 kartica i 500 aktivnih šifara dok Pametna Kvaka može imati 100 istovremeno aktivnih šifara i 100 otisaka.

Mogu li postaviti privremene pristupne kodove za goste?

Da, sve naše pametne brave funkcionišu putem iste aplikacije i omogućavaju vam kreiranje privremenih kodova za goste. Ovi kodovi mogu biti jednokratni, vremenski ograničeni, trajni i ponavljajući što ih čini idealnim za posetioce, čistačice dostavu ili kratkoročne najmove.

Da li postoji zapisnik aktivnosti za praćenje korišćenja brave?

Da, Sciener Solutions pametne brave pružaju zapisnik aktivnosti u aplikaciji, tako da možete pratiti kada i kako je brava korišćena. Ova funkcija je korisna za praćenje pristupa i nadgledanje ko ulazi i izlazi i na koj način.

Da li mi je potreban Wi-Fi ili Bluetooth da bih koristio pametnu bravu?


Bluetooth je dovoljan za lokalno upravljanje putem pametnog telefona ili kreiranje šifri za goste jer one funkcionišu putem algoritma. Za daljinski pristup potreban je Wi-Fi, bilo ugrađen u bravu ili putem Wi-Fi mosta.

Koliko košta pametna brava?

Cene Sciener Solutions pametnih brava se kreću od oko 150 do 350 evra, u zavisnosti od modela, funkcija i opcija povezivanja. Napredniji modeli sa dodatnim funkcijama i mogućnostima integracije obično su skuplji.

Da li su pametne brave otporne na vremenske uslove?

Da, većina naših spoljašnjih pametnih brava je dizajnirana da izdrži razne vremenske uslove i imaju ocenu IP65 i više. Mnoge naše pametne brave su instalirane na spoljnim vratima u područjima gde su teži vremenski uslovi kao što su planine Zlatibor, Kopaonik i Tara kao i u područjima gde je velika vlaga i pokazale su se da u tim uslovima mogu neometano funkcionisati.

Mogu li koristiti pametnu bravu za iznajmljivanje nekretnina ili Airbnb?

Apsolutno! Štaviše većina naših pametnih brava su i namenjene za korišćenje prilikom izdavanja preko Booking-a, Stan na Dan i AirBnB-a. Pametne brave su idealne za iznajmljivanja, nudeći praktično upravljanje pristupom gostima i mogućnost generisanja ili ukidanja privremenih kodova- i to sve bez potrebe za bilo kakvom konekcijom bilo gde u svetu!

Koji sigurnosni protokoli su postavljeni da zaštite moje podatke?

Pametne brave koriste enkripciju (kao što je AES 128-bitna ili 256-bitna) za sigurnu komunikaciju. Podaci su obično enkriptovani i na bravi i na strani aplikacije, sa dvofaktorskom autentifikacijom za dodatnu sigurnost.

Šta se dešava ako izgubim pametni telefon?

Ako izgubite telefon, možete onemogućiti pristup putem drugog uređaja ili se prijaviti sa internet pregledača ako je dostupno. Čim pristupite aplikaciji sa drugog uređaja, nakon provere identiteta, aplikacija na izgubljenom telefonu će se odmah odjaviti tako da niko drugi ne može da joj pristupi. Takođe možete koristiti rezervnu metodu kao što je ključ za pristup bravi.

Koliko je lako deinstalirati pametnu bravu ako treba da se preselim?

Deinstalacija i resetovanje brave je jednostavno ali je potrebno da ste vi admin u aplikaciji tj. da ste se vi prvi povezali kako biste mogli da se odjavite od brave putem istog naloga. Sve brave su osigurane od otuđivanja putem aplikacije gde možete podesiti da Reset dugme nema nikakvog efekta, tako da nema bojazni da će neko drugi resetovati vašu bravu i preuzeti kontrolu.

Da li pametne brave zahtevaju redovno održavanje?

Naše pametne brave su jednostavne za korišćenje i sa minimalnim održavanjem, ali se preporučuje proveriti baterije i održavati bravu čistom i bez prljavštine. Takođe je poželjno jednom u godinu dana proveriti da li je i dalje zategnuta kako treba i ukoliko je potrebno pozvati servis da odradi kontrolu. Ažuriranja softvera (dostupna putem aplikacije) osiguravaju da brava ima najnovije opcije i sigurnosne funkcije.

Ukoliko Vi imate bilo kakva pitanja slobodno ih postavite u komentaru ispod i mi ćemo gledati da Vam odgovorimo u što kraćem roku.

Hvala na pažnji!

(ENGLISH VERSION)

Frequently Asked Questions about Smart Locks

In this text, we will describe the most frequently asked questions regarding smart locks in detail. We hope you find answers to any uncertainties you may have here.

How do smart locks work?

Smart locks use electronic mechanisms to lock and unlock doors, which can be controlled via smartphones. They are typically connected through Bluetooth, Wi-Fi, or Z-Wave, allowing for remote control from compatible devices. Smart locks can be categorized by unlocking/locking mechanisms: manual, semi-automatic, and automatic.

  • a) Manual – With manual locks, activation is done by turning a bolt by hand. An example is the smart cylinder that you turn after entering a code, as if using a key.
  • b) Semi-automatic – Semi-automatic locks function with handles. When unlocked, an impulse is given, and pressing the handle retracts bolts into the door. Examples include the Thin Smart Lock SS or the Smart Lock with Camera.
  • c) Automatic – With automatic locks, a motor turns the cylinder, unlocking or locking the door. An example is our Automatic Smart Lock.

Are smart locks secure?

Yes, smart locks are designed with a high level of security, often meeting or exceeding traditional lock standards. Many use encryption, multi-factor authentication, and security protocols. Additionally, many models offer features like Tamper Alerts, IP cameras, and intrusion alerts.

Can I still use a physical key with a smart lock?

Yes, all our smart locks include a traditional key option in case the electronic system fails. We recommend keeping keys outside the home for emergency access.

What happens if the power goes out or the battery dies?

Our smart locks typically use batteries, so they aren’t affected by power outages. When the battery is low, most locks issue warnings via the app, voice alerts, and LED indicators. In cases of complete battery drain, you can usually use a physical key or an external power source via a USB port.

Can smart locks be hacked?

Our smart locks use Bluetooth technology and are not constantly network-connected like WiFi or Zigbee locks. They utilize encryption and secure communication protocols, and software updates and two-factor authentication reduce risks.

Is professional installation needed?

Most smart locks are designed for simple installation. However, due to door differences, professional installation is recommended to ensure optimal performance.

Which smartphone or app do I need to control the smart lock?

Sciener Solutions smart locks have apps for iOS and Android. For an Android phone with version 8.0 or an iPhone with iOS13 or higher, download the Sciener Smart Lock app and register.

Can I control the lock remotely?

Yes, all our smart locks offer remote control with the use of a Wi-Fi Gateway, which acts as a bridge between the internet and the lock.

Will a smart lock fit my current door?

We offer a variety of smart locks that cover about 90% of doors on our market. Customers can send us photos of their doors, and we will recommend the best solution.

How long do the batteries last, and how do I replace them?

Battery life depends on usage and the lock type, typically lasting between 6 to 12 months. Replacing the battery is simple with AA or AAA batteries.

Are smart locks compatible with other smart home systems?

Many smart locks integrate with smart home systems like Alexa and Google Home. Alexa is currently unsupported in our country.

Can I set temporary access codes for guests?

Yes, all our smart locks allow the creation of temporary codes, which can be one-time, time-limited, or recurring, ideal for guests or short-term rentals.

Do smart locks keep an activity log?

Yes, Sciener Solutions smart locks offer an activity log in the app for monitoring access.

Do I need Wi-Fi or Bluetooth to use a smart lock?

Bluetooth is sufficient for local control. For remote access, Wi-Fi is needed either built-in or through a Wi-Fi bridge.

How much does a smart lock cost?

Sciener Solutions smart locks range from approximately 150 to 350 euros, depending on the model and features.

Are smart locks weather-resistant?

Yes, most of our outdoor smart locks are IP65-rated and can handle various weather conditions.

Can I use a smart lock for rental properties or Airbnb?

Absolutely! Most of our smart locks are ideal for rentals, offering convenient guest access management.

What security protocols protect my data?

Smart locks use encryption (e.g., AES 128-bit or 256-bit) and often include two-factor authentication for added security.

What if I lose my smartphone?

If you lose your phone, you can disable access via another device or a web browser. Access from the lost phone will be immediately terminated after verifying your identity.

Is it easy to uninstall a smart lock if I need to move?

Uninstallation is straightforward if you are the admin in the app. All our locks are secure against unauthorized resets.

Do smart locks require regular maintenance?

Our smart locks require minimal maintenance but recommend checking batteries and ensuring the lock is clean annually. Software updates through the app provide the latest features and security updates.

If you have any further questions, please leave a comment below, and we will respond promptly.

Thank you for your attention!

Leave a Reply